Za nami 10 – jubileuszowa Biesiada Ziemniaczana pod Mniszkiem, która tradycyjnie odbyła się na placu przed biblioteką w Gorcach.
Tegoroczna edycja biesiady była nie lada gratką zarówno dla miłośników kartoflanych przysmaków jak również wszystkich tych, którzy w atmosferze doskonałej zabawy pragnęli pożegnać wakacje, bowiem biesiada odbyła się 25 sierpnia czyli w ostatnią, wakacyjną sobotę.
Program imprezy obfitował w atrakcje kulinarne oraz muzyczne. Nie zabrakło ziemniaczanych degustacji, a do tańca publiczność zagrzewały zespoły: Janicki oraz Sekret. Dla dzieci i młodzieży zagrał i zaśpiewał zespół FrÖgo, a najmłodszych zaproszono w Podróż do Kartoflandii.
Olbrzymim zainteresowaniem cieszyło się stoisko obsługiwane przez boguszowskich samorządowców na czele z Burmistrzem Waldemarem Kujawą – występującym w roli szefa kuchni. Przez cały czas trwania imprezy na wyżej wymienionym stoisku miał miejsce swoisty pokaz produkcji placków ziemniaczanych. Radni – Jolanta Woźniak, Renata Stec i Marceli Wiśniewski – obierali i ręcznie ścierali ziemniaki, doprawiali ciasto, a Burmistrz smażył je na rumiano i podawał publiczności. Do stoiska bez przerwy ustawiała się kolejka, więc nie powinien dziwić fakt, iż zużyto blisko 50 kilogramów ziemniaków i 4 litry oleju.
Podczas Biesiady ziemniaczane przysmaki z powodzeniem serwowała pani Halina Bieniecka – znana boguszowska kucharka, która częstowała langoszami z gulaszem wołowym, ziemniaczanymi pączkami, krokietami oraz kotletami. Pracownice biblioteki oferowały uczestnikom imprezy zupę ziemniaczaną własnej roboty oraz wiejski chleb okraszony smalcem i kiszonym ogórkiem. Panie z „Klubu Igiełka” zadbały o to, by można było skosztować pysznego domowego ciasta. Dodatkową atrakcją stały się warsztaty wikliniarskie prowadzone przez instruktora, a zarazem Dyrektora MBP-CK – panią Elżbietę Gajewską, gdzie wszyscy zainteresowani mogli podejrzeć tajniki pracy z wikliną i ratanem.
Ważny element imprezy stanowił jak co roku konkurs o Statuetkę Mistrza Potrawy Ziemniaczanej. Jurorzy mieli niełatwe zadanie, gdyż do konkursu zgłoszone zostały aż 23 potrawy – było więc czego próbować.
Zgodnie z decyzją jury w składzie:
- Izabela Katarzyna Mrzygłocka – Posłanka na Sejm RP – przewodnicząca Jury
- Augustyn Skrętkowicz – Za-ca Starosty Powiatu Wałbrzyskiego – Za-ca przewodniczącego Jury
- Waldemar Kujawa – Burmistrz Boguszowa-Gorc
- Irena Dzilińska – Sekretarz Miasta
- Jolanta Woźniak – Przewodnicząca Rady Miejskiej
- Tomasz Jancik – Szef kuchni, właściciel Restauracji „PARKOWA”
przyznano następujące nagrody :
w kategorii „potrawa na ciepło”
I miejsce – Maria Burzyńska za potrawę „pierogi ziemniaczane”
II miejsce – Jolanta Kaluch za potrawę „ziemniaczany przysmak”
III miejsce – Arletta Binder za potrawę „wieżyczki ziemniaczane wraz z kąskami w cieście”
w kategorii „potrawa na ziemno”
I miejsce – Barbara Jakubiak za potrawę „Tort ziemniaczany”
II miejsce – Halina Bieniecka za potrawę „Pierniczki i rogaliki z ziemniaków”
III miejsce – Irena Friedrich za potrawę „Paszteciki ziemniaczane w cieście francuskim”
Laureatki otrzymały nie tylko atrakcyjne nagrody rzeczowe, ale również pamiątkowe statuetki zaprojektowane i wykonane przez panią Elżbietę Gajewską – Dyrektora MBP-CK. Podczas Biesiady Ziemniaczanej Dyrektor biblioteki wręczyła specjale podziękowania za zaangażowanie w promocję i organizację imprezy – Burmistrzowi Waldemarowi Kujawie oraz radnym: Renacie Stec i Marcelemu Wiśniewskiemu.
Biesiada miała nie tylko charakter kulinarny i rozrywkowy, ale także charytatywny. Podczas wspólnej zabawy zorganizowano zbiórkę pieniędzy na rzecz Klubu Sportowego Górnik Gorce.
/Katarzyna Bernaś/
Patronat Medialny