“Co dwie głowy to jedna” – boguszowskie święto plonów jesiennych za nami

Święto plonów w Boguszowie – Gorcach to festyn z wieloletnią tradycją a gwiazdą programu, nie ujmując artystom na scenie, jest znakomite jedzenie. W tym roku było go nader dużo, był grill bar a w nim wszystko co Polak uwielbia czyli bigos, grillowana karkówka, kiełbaska, goloneczka, również kręcone ziemniaczki, lody i wata cukrowa oraz coś na ochłodę czyli lane piwko. Jak co roku znakomitości kulinarne przygotowała Miejska Biblioteka Publiczna-Centrum Kultury w Boguszowie-Gorcach. Ciasto z dyni, ciasto z cukinią, zupa cukiniowa z chlebem były ucztą dla podniebienia. Za tegoroczne, dobre plony podziękowali goście festynu: Starosta Powiatu Wałbrzyskiego Krzysztof Kwiatkowski, Sekretarz Miasta Aneta Błaszkiewicz oraz Przewodniczący Rady Miejskiej Stanisław Urbaniak. Nie dało się oprzeć tak zmysłowym zapachom kulinarnym oraz tak tanecznej muzyce dochodzącej ze sceny. Przysięga zabawy do rana, złożona przez Starostę w imieniu wszystkich uczestników festynu, została dotrzymana.

Swój mały raj na ziemi mieli również najmłodsi. Specjalnie dla nich przygotowanych było wiele atrakcji. Gwiżdżąca lokomotywa, trampolina wynosząca prawie pod niebo czy dmuchana zjeżdżalnia. Całą gamą kolorów przyciągały wzrok oraz duże zainteresowanie stoiska z zabawkami, odzieżą oraz rękodziełem. Po tak długiej stagnacji we wspólnych międzyludzkich relacjach znowu można było wspólnie się bawić i chyba właśnie to było najprzyjemniejsze.